Barion Pixel

A regény fogalma a XXI. század irodalmában

 

A regény, mint műfaj, az irodalommal egyidős. Találunk rá példát már az ókorban, a középkorban és az újkorban is.

 

A kifejezés eredete:

A regény kifejezés a rege szóból ered, amit Szemere Pál alkotott a nyelvújítás idején, majd Jósika Miklós terjesztette el hazánkban egy újság címlapján. Ekkor került be a köztudatba, mint fogalom, mint irodalmi műfaj.

Ezt megelőzően a román szót használták a köznyelvben a nem vallásos, magyar nyelvű, szórakoztató történetet tartalmazó, terjedelmes írások műfaji megjelölésére.

A regény jellemzői:

A regény, az olvasó szórakoztatására törekszik ellenben a vallásos, vagy oktató jellegű írásokkal. Általában nagyobb terjedelmű írás, amely szerteágazó történettel rendelkezik. Számos szereplőt sorakoztat fel (főszereplőket, mellékszereplőket). A regény középpontjában a cselekmény áll, mely akár több szálon is futhat egyidejűleg. A különböző szálak a történet tetőpontján találkoznak, mely legtöbb esetben a regény végén található. Vannak írások, melyekben több tetőpont, katartikus pillanat is megfigyelhető.

Előszeretettel mutat be különböző társadalmi osztályokat, környezetet és a főhős vagy főhősök érzelmi dilemmáit, érzelmi világát. A regények egyik kiemelkedő eleme a szereplők jellemfejlődése, akár jó, akár rossz irányba.

Formája a mai modern korban főleg prózai, de korábbról ismertek vers jellegű regények is.

Regényen belül is megkülönböztetünk különböző típusokat:

A regény típusai:

Családregény:

A cselekmény középpontjában egy család, akár több generáción átívelő története áll. Ilyen könyv az én Delano trilógiám is, mely nem csak egy, hanem öt olasz maffia család évtizedekre visszanyúló történetét, viszálykodását, háborúját meséli el.

Könyv

Történelmi regény:

Általában onnantól számít valami történelmi regénynek, hogy az író korát minimum 60-70 évvel megelőzi. Főhőse vagy történelmi személy, vagy kitalált történelmi személy, de a mellékszereplők között előszeretettel vonultatnak fel valós alakokat.

Például: Ken Follett: A katedrális

Fejlődésregény:

Központjában a főhős élményei, tapasztalatai, annak személyiségfejlődésére ható hatásai állnak. Hogyan vált jóból rosszá, vagy rosszból jóvá…

pl: Thomas Mann: A varázshegy

Tézisregény:

A mű középpontjában egy filozófiai tézis áll. A regény során az író annak igazságát, vagy helytelenségét kísérli meg igazolni, mindezt nem filozofálgatás, hanem a főhős kalandjai, annak cselekménye formájában.

Pl: Dan Brown: A Da Vinci kód

Kalandregény:

Legfőbb mozgatóeleme a főhős kalandos utazásai, fordulatos megpróbáltatásai. Fő célja a szórakoztatás.

Pl: Jonathan Swift: Gulliver utazásai

Ifjúsági irodalom:

A főszereplő az esetek nagy többségében gyermek, vagy tinédzser korú, így a célközönsége is ez a korosztály. Ékes példája a világsikernek örvendő: Harry Potter.

Krimi:

A világirodalom egyik legkedveltebb műfaja, mely bűnügyek, bűncselekmények elkövetésének történetét, a nyomozást mutatja be, a bűnözők, szemtanúk, nyomozók, vagy rendőrök, esetleg áldozatok szempontjából. A krimi irodalom legkiemelkedőbb szerzője: Agatha Christie.

Romantikus regény:

A cselekmény központjában két ember szerelme, az egymásra találásuk története áll. Általában Happy Enddel végződik.

Évtizedek óta a romantikus könyvek bestseller szerzője: Nora Roberts

Blogregény:

Az egyre népszerűbbé váló műfaj hatalmas előnye, hogy az olvasót is interaktívan bevonja a történetbe, így lehetősége van kommentálni, véleményezni vagy akár mikroblog bejegyzést közzétenni az írás mellett. Másik pozitívuma, hogy olyan eszközök beszúrását teszi lehetővé, melyek nyomtatott könyv formájában lehetetlenek. Például: videók, podcastek, linkek, hivatkozások, képek, gif-ek.

Thriller:

Alapvetően filmes műfaj, ami az angol thrill szóból ered, melynek jelentése borzongás.

A főhősök általában megéreznek egy bizonyos félelmet, valamitől való rettegést, de a történet során csak később szembesülnek vele. Ez okozza a várakozással teli feszültséget, borzongást. A thriller megalkotója és legnagyobb mestere: Alfred Hitchcock

Lélektani regény:

Másnéven pszichológiai regény. Legfőbb jellemzője, hogy a történet nem a cselekményre fókuszál, hanem a szereplők részletesen kidolgozott érzelmi életére, lelkivilágára, tudatalattijának megérzéseire.

Kiemelkedő darabja: Lisa Wingate: Elrabolt életek

Így utolsóként még megemlíteném a Fantasyt, mely modern társadalmunk egyik oszlopos irodalmi műfajává vált. Fő jellemzője, hogy képzelt világban játszódik, akár képzelt korban, mitikus, kitalált karakterekről szól, a történet csak az író fantáziájában létezik.

pl: J.R.R Tolkien: A gyűrűk ura

Mindegy milyen műfajt olvas az ember, a lényeg az utazás, melyet olvasás során átél.

Üdv:

Billegéri Anna 😊

“Végre egy olyan könyv, amely izgalommal tölti meg a nappalimat”

Unod már a semmiről sem szóló regényeket? Én marhára. A rég lerágott sablonos sztorikat? Jajj neee. Vagy otthon dekkolsz egy újabb karanténban? Ne is beszéljünk róla.

Megtaláltad a legjobb unaloműző gyógymódot. Olvasd a Delano trilógiát: sodró lendületű akció, izgalmas kaland, és perzselő romantika. Kell ennél több?