Barion Pixel

Dan Brown könyvének, a Da Vinci kódnak érdekességei, rejtélyei 1. rész

 

Dan Brown az összeesküvés elméletek nagymestere. Brown könyvei a világ minden szegletébe eljutottak, és hatalmas port kavartak.Ki ne emlékezne a világhírű amerikai regényíró Dan Brown legendás összeesküvés elméletről szóló történetére, a 2003-ban piacra dobott Da Vinci kódra.

Olyan sikereket ért el szövevényes cselekményű könyve, hogy 2006-ban Ron Howard amcsi rendező vászonra is vitte a történetet, Tom Hanks főszereplésével.

Olyan sokkoló rejtélyek és érdekességek olvashatók a Da Vinci kódban, hogy olvasás közben egyik ámulatból a másikba estem.E cikkben összeszedtem Dan Brown legsikeresebb könyvének A Da Vinci kódnak az érdekességeit. Pontosabban azoknak csak egy részét, hisz olyan sok van, hogy egy blogbejegyzésbe aligha férne bele.

A legelső ilyen a könyvnek címet adó legendás festőművész Leonardo Da Vinci személyiségének titkos, sötét oldala:

Leonardo Da Vinci

A 15. században élt olasz festőművész korának legnagyobb polihisztora volt. Írt, festett, zenét szerzett, szobrászkodott, foglalkozott építészettel, matematikával, anatómiával, ezeken kívül még feltaláló és tudós is volt egyben. Életpályája egyenesen lenyűgöző.

Ám személyisége mélyén felfedezhetünk igencsak érdekes vonásokat.

Részlet Dan Brown, A Da Vinci kód című regényéből:

„Da Vinci mindig is kétes figura volt a történészek szemében, különösen a keresztény tradíción belül. Zseniális látomásai mellett Leonardo szenvedélyes homoszexuális volt, a Természet isteni rendjének rajongója: mindkettő halálos bűn volt Isten színe előtt. Ehhez jöttek még a művész gyanús különcségei, amelyek démoni légkörrel vették körül Da Vincit: hullákat hantolt ki, hogy tanulmányozhassa az emberi test anatómiáját; titkos naplót vezetett kiolvashatatlan tükörírással; azt képzelte magáról, hogy birtokában van az alkimisták tudásának, amely arannyá változtatja az ólmot, és még Istent is kijátszhatja egy halált késleltető elixír feltalálásával; továbbá borzalmas, korábban soha el nem gondolt hadi és kínvallató eszközöket tervezett.

Még Da Vinci lélegzetelállító keresztény remekművei is csak arra voltak jók, hogy képmutató hitetlen hírébe hozzák. Da Vinci több száz, jól fizető megbízást fogadott el a Vatikántól, de a keresztény témákat nem a saját hitének kifejezésére használta, hanem gazdasági vállalkozásnak tekintette a dolgot – jövedelemszerzésnek, amelynek révén fényűző életmódot folytathat. Sajnos Da Vinci nagy kópé volt, aki gyakran szórakoztatta magát azzal, hogy megmarta a kenyéradó kezet. Számos vallási tárgyú festményén rejtett el nem éppen keresztényi szimbólumokat – saját hitelvei előtt hódolva finoman borsot tört az egyház orra alá.”

A későbbiek során meg fogunk vizsgálni egy-egy ilyen festményt és az azokban elrejtett rejtett szimbólumokat.

A Da Vinci kód története szerint meggyilkolnak egy nagy tiszteletben álló férfit, aki a Párizsban található Louvre múzeum egyik történésze. Mielőtt az ürge kileheli a lelkét, hogy üzenjen a külvilágnak, testét különös szögbe állítja be és egy rejtvényt ad fel. A rejtvény így szól:

13-3-2-21-1-1-8-5

Ó, drákói ördög!

Oh, balga szent!

Fibonacci számok

A rejtvényben ezeket összekeverték. A Fibonacci számok helyes sorrendje:

1 – 1 – 2 – 3 – 5 – 8 – 13 – 21 – 34

A rejtvény első sora nem más, mint a Fibonacci számok. A matematikus Leonardo Fibonacci a 13. században alkotta meg ezt a számtani sorozatot. Olyan haladvány, amelyben minden szám megegyezik az előtte álló két szám összegével, valamint az egymást követő tagok hányadosának az az elképesztő sajátossága, hogy határértékben mindig az 1,618-hoz tart. Ám nem ez az egyetlen érdekesség a számsorral kapcsolatban. A virágszirmok száma gyakran Fibonacci szám:

  • a liliomnak 3 szirma van
  • a vadrózsának 5
  • a pillangóvirágnak 8
  • a körömvirágnak 13
  • az őszirózsának 21
  • egyes százszorszépnek 34, más százszorszép fajoknak pedig, 55 vagy 89

A képen látható geometriai forma az úgynevezett: Fibonacci spirál, amely egy negyedfordulat alatt nő PHI (1.618) szeresére.

Ez a geometriai spirál szintén megtalálható a természetben:

Fibonacci spirálba rendeződnek

  • a fenyőtoboz és ananász pikkelyei
  • a napraforgó magjai
  • a málna szemei
  • a karfiol rózsái és még sorolhatnánk…

Ezen felül a Fibonacci számok megtalálhatók Bartók zenéjében is:

Lendvai Ernő magyar zenetörténész Bartók Béla muzsikáját elemző könyvében mutatja be azt, hogyan tagolta zeneműveiben az egyes zenei gondolatok ütemsorrendjét a Fibonacci-szám hosszúságú szakaszok fölhasználásával Bartók. A Lendvai Ernő által felfedezett Fibonacci szerkezetelméleti összefüggéseket Bartók ösztönösen alkalmazta zenéjének formai arányrendszerében.

 

A következő érdekesség:

Dan Brown Da Vinci kódjában a meggyilkolt férfi a képen látható Vitruvius pozícióba helyezte testét mielőtt meghalt.

Vitruvius – tanulmány

A Vitruvius tanulmány Leonardo Da Vinci egyik vázlata, amely az emberi test méretarányait volt hivatott felmérni és elemzeni.

A Leonardo tanulmány az i. e. 1. században élt építész, Marcus Vitruvius Pollio munkásságára utal. Vitruvius legfontosabb műve a Da Architectura című építészeti tanulmánykötet. E művében Vitruvius kifejti, hogy az építész/művész által megalkotott szabályok a racionálisan megismerhető törvényszerűségeket, az emberi test harmóniáját követik.

Leonardo így ír a vázlatról:

Vitruvius, az építész azt mondja az építészetről szóló művében, hogy az emberi test méretei a következők: 4 ujj tesz ki 1 tenyeret, és 4 tenyér tesz ki 1 lábat, 6 tenyér tesz ki 1 könyököt; 4 könyök teszi ki egy ember magasságát. Ezen túl 4 könyök tesz ki egy lépést, és 24 tenyér tesz ki egy embert. Az ember kinyújtott karjainak hossza megegyezik a magasságával. A haja tövétől az álla hegyéig terjedő szakasz egytizede a magasságnak; az álla hegyétől a feje tetejéig terjedő szakasz egynyolcada a magasságának; a mellkasa tetejétől a haja tövéig egyhetede az egész embernek. A könyöktől az ujjhegyig az egyötöde az embernek; és a könyöktől a hónalj hajlatáig egynyolcada az embernek. A teljes kézfej az egytizede az embernek. Az áll hegyétől az orrig, illetve a hajtőtől a szemöldökig terjedő távolsága egyforma, s a fülhöz hasonlóan az arc egyharmada.”

Phi – aranymetszés

1,618

A PHI nem összekeverendő a pí-vel.

A PHÍ értéke: 1,618

A PÍ értéke: 3,14

 

A PHÍ, másnéven aranymetszés vagy aranyarány, amely egy olyan arányosság, ami a természetben és a művészetben is gyakran megjelenik, természetes egyensúlyt teremtve a szimmetria és az asszimetria között.

A phí a legelemibb építőkő szerepét játssza a természetben. A növények, az állatok, de még az emberi lények térbeli sajátossága is kísérteties pontossággal mutatják a phi az 1-hez arányt. A phi mindenütt jelen van a természetben, ezért tekintették az ókoriak a phi-t a Világegyetem teremtője által megalkotott számnak. Az első tudósok isteni aranyszámnak vagy aranymetszésnek nevezték.

Ha a világ bármelyik méh kaptárában elosztjuk a nőnemű egyedek számát a hímnemű méhekével, akkor mindig a phí-t kapjuk.

A Fibonacci tanulmányhoz hasonlóan az aranymetszés értéke szintén megtalálható a növények felépítésében. A napraforgómagok szomszédos csigavonalai átmérőjének az arányszáma szintén 1,618.

Az emberi teszt szó szerint építőkövekből áll, amelyek arányszáma mindig a phi-vel egyenlő.

A legnagyobb festőművészek szintén ezen arányszámot használták képeik megalkotásakor: Michelangelo, Albrecht Dürer, Da Vinci.

Szervező struktúraként ott volt a phí Mozart szonátáiban, Beethoven V. szimfóniájában, Bartók, Debussy és Schubert zeneműveiben.

A phí-t alkalmazták az egyiptomi piramisok, de még az Egyesült Nemzetek Szervezetének New York-i székháza építészeti arányaiban is.

A phí a világegyetem alapítóköve.

 

Dan Brown pályájának legzseniálisabb alkotása egyérteműen A Da Vinci kód. Nem csak az izgalmas írói stílus, és a történetvezetés lenyűgöző, hanem a sztori eszméletlen kopmlexitása, a rejtvények összefüggése, felkutatásának körülményei.

Az eddig olvasottak pusztán ízelítők A Da Vinci kód érdekes rejtvényeiből. Ha érdekel a folytatás, kövesd be facebook oldalam ( https://www.facebook.com/annabillegeri ) és első kézből értesülhetsz a következő Da Vinci érdekességekről.

 

Üdv:

Billegéri Anna 😊

“Végre egy olyan könyv, amely izgalommal tölti meg a nappalimat”

Unod már a semmiről sem szóló regényeket? Én marhára. A rég lerágott sablonos sztorikat? Jajj neee. Vagy otthon dekkolsz egy újabb karanténban? Ne is beszéljünk róla.

Megtaláltad a legjobb unaloműző gyógymódot. Olvasd a Delano trilógiát: sodró lendületű akció, izgalmas kaland, és perzselő romantika. Kell ennél több?